Mellek

Kevés olyan testrészünk van – talán még a p.ncink – amely területére ennyi kritikát és öngyűlöletet tettünk, mint a melleink. Ha kicsi, az a baj, ha csíkos, az a baj, ha lóg, az a baj, „fura” a mellbimbóm… Melleink több szerepünk szimbolikáját is hordozza, megjelenik a táplálás, az anyaság, a kapcsolódás (magunkkal, partnerrel, gyermekkel) motívuma, a női létünk is benne: szexuális vágy, csábítás, női önazonosság és önértékelés is. Ezeken a területeken rengeteg programot és traumát futtatunk (vajon miért ilyen magas a cysták és a rák aránya ezen a helyen?).

A mell állományát kötőszövet-, izom-, zsír- és mirigyállomány alkotja. A méretét a zsírszövet mennyiség fogja elsődleges meghatározni. A mirigyállomány szerepe szoptatáskor a tejtermelés, nem várandós állapotban kb. akkora, mint a bimbóudvar, terhesség és szoptatás alatt ez az állomány fog jelentősen megnőni.

Az emlő domborulatán található a bimbóudvar és a bimbó, mely pigmentált, színe és formája egyéni – világostól sötét színig, 10 forintos nagyságtól 5-8 centi átmérőig sokfélék vagyunk és mind gyönyörű! A bimbóudvar alatt és a bimbóban simaizmok vannak, melyek nemi izgalom vagy mechanikai ingerlésre (szoptatás) erektált állapotba kerül.

A bimbóba nyílnak a tejcsatorna kivezető csövei. „Gyárilag” a bimbók kicsit kifelé néznek, nem véletlen lett az úgy tervezve (szoptatás!)! Az udvarban faggyú és izzadságmirigyek vannak, melynek feladata a bimbóbőr védelme, valamint szoptatáskor segítenek a szoptatás hatékonyságában. A simaizmok oxytocin hatására fogják a tejet a tejutakba, majd az öblökbe préselni. A termelt tej mennyiségének semmi köze nincsen a mellek nagyságához!

Szeressétek a melleiteket, masszírozzátok rendszeresen, vizsgáljátok magatokat! És amit én javasolnék: nagyon fontos a megfelelő fajtájú melltartó! Sehol ne vágjon be, buggyanjon ki, rendesen tartson, szánj időt és pénzt a megfelelő fehérnemű (ÉS SPORTMELLTARTÓ!!!) megtalálására. Nagykeblű csajok: ér kettő sportmelltartót felvenni! Ha valaki nem szeretne kebelcekkert hordani, tök jó, you do you, nálam ez az F/G-s melleimnél nem igazán kényelmes, úgyhogy én TEAM BRA maradok 🙂

Olvass tovább...