Menstruációs fájdalom

Nagyon sok nőt érint a fájdalmas menstruáció. Bár azt hitették el velünk, hogy ez van és ebbe bele kell törődni, ez nincs így, a menses alapból nem kell, hogy fájjon!

A fájdalom „okozója” a prosztaglandin nevű vegyület, mely ösztrogén hatására keletkezik. A nyálkahártyában és menses alatt felszabadul innen, segítve a méh összehúzódását, hogy a nyálkahártya le tudjon válni. Ha túl sok szabadul fel, az erősebb összehúzódást, nagyobb fájdalmat fog okozni (amit szülésnél szeretünk, ilyenkor kevésbé). A görcsös összehúzódás átmeneti oxigénhiányt fog okozni, ami tovább fokozza a fájdalmat. A prosztaglandin a bélrendszerre is hat: hasmenést, súlyosabb esetben hányást is előidézve.

Bizonyos állapotok is okozhatnak erős fájdalmakat, pl: endometriosis, myoma, ösztrogéntúlsúly (az ösztrogén építi fel a nyálkahártyát, több ösztrogén=vastagabb nyálkahártya=erősebb összehúzódás kell a leváláshoz), pajzsmirigy betegségei (cikluszavarok), gyulladás a szervezetben (gyulladás =prosztaglandin nő).

Nagy fájdalmak, elhúzódó, bő, darabos vérzés esetén minden esetben orvosi kivizsgálás szükséges!

Ha a lelki okokat nézzük, az alábbi témákkal érdemes egy picit mélyebben foglalkozni:

– Milyen volt a családomban a nőknek a viszony a mensessel?

– Női létem melyik szerepeivel van problémám?

– Mivel kapcsolatban nem vagyunk megengedőek?

Amit még érdemes megemlíteni, hogyha éppen egy terápiás folyamat kellős közepén vagy, erősödhetnek a menses fájdalmai, attól függően, hogy épp mit dolgozol ki magadból (tapasztalat…).

Amivel tudsz a fájdalmon enyhíteni:

– magnézium, omega 3, E vitamin, 

– alkohol, kávé mérséklése,

– gyömbér (gyulladáscsökkentő),

– elegendő alvás és evés (a hormonok miatt nagyon fontos!),

– melegítőpárna (csökkenti a görcsöket),

– kismedencei torna (ha megfelelő a kismedencei szervek vérellátása, kisebb az esély az oxigénhiányos állapotra, így a görcsös fájdalomra),

– stresszkezelés (terápia, kineziológia, családállítás, stb).

A fogamzásgátló ebben az esetben nem végleges megoldás. Valóban, vastag nyálkahártya nem épül fel, nem lesz rendes menses, de ezzel a kiváltó ok nem szűnik meg. A tabletta abbahagyása után ugyanúgy vissza fog térni (nem az endometriosis gyógyszeres kezeléséről beszélek!).

 Ha gyógyszerhez kell nyúlnod, a fájdalomcsillapító mennyiségének növelése nem célravezető. A fájdalomcsillapító gyógyszert görcsoldóval érdemes kombinálni, hogy több hatásponton tudjon a fájdalom ellen dolgozni (pl. Cataflam + No-Spa, Apranax + No-Spa).

És egy kis személyes a végére ezzel kapcsolatban:

Nekem évekig indult úgy a műszak, hogy valamelyik kolléganőm seggbeszúrt egy Algo-No-Spa injekcióval és még arra vettem be gyógyszert, hogy dolgozni tudjak. 

Évekig vicceltem azzal, hogy az elsőszülött gyerekemet Apranaxnak fogják hívni (visszanézve már annyira nem vicces a story).

A nyálkahártyámat is rendszeresen a normális 3-4x-ére növeltem, egy kehely/tampon fél órát nem bírt ki, éjszaka is min. 1x, ha nem többször kellett felkelnem éjszakai betétet cserélnem és/vagy átáztam.

Előző hónapban, azaz 2022. szeptemberében volt életem olyan mensese, ahol nem kellett egyáltalán bevennem gyógyszert (ez a hónap egy fél fokkal kevésbé volt szerencsés, de épp egy jó kis feldolgozós gödör alján csücsülök, úgyhogy nem lepődtem meg) és az éjszakát átázás nélkül végig tudom aludni.

Úgyhogy megéri beletenni az időt és a munkát, mert tényleg lehet ezeken a dolgokon változtatni! Bármilyen „reménytelennek” tűnik, mindig lehet ezeken a dolgokon javítani.

Könnyű lesz? Nem.

Megéri? De még mennyire!

Olvass tovább...