Mosható betét

A következő pár posztban szeretnék Nektek bemutatni néhány menstruáció alatt használható eszközt, ami talán kevésbé ismert – de hálistennek egyre nagyobb teret nyernek!

A mosható betétek ugyanúgy nyelik el a vért, mint eldobható társaik, ugyanúgy megtalálható tisztaságinak, normálnak és éjszakainak megfelelő betétméret. Általában 2-3 rétegből épülnek fel: a felső, mintás rétegből, vastagabb betéteknél egy nedvszívó középsó réteg, illetve egy nem áteresztő alsó réteg zár alul. Annyi, de annyi féle mintából és anyagból választhattok, a lehetőségek tárháza végtelen!

Én személy szerint sötét mintákat szoktam választani, mert tisztességes mennyiséget vérzek és a sötétebb anyagból könnyebb kimosni. A betétet patenttel kapcsolod rá a bugyidra és ugyan így is távolítod el, valamint így tudod vízhatlan féllel kifelé összecsomagolni, ha cserélned kell és a használtat eltennéd. Nem árulok zsákbamacskát szerintem azzal, hogy a bolti eldobható betétek nedvszívó része „illatosított”, ami miatt a vérnek nincs vérszaga, na ez a moshatóknál nincs így. Itt minden naturál, olyan, ahogy az kijön. Annyira elszoktunk a saját természetes váladékainktól, hogy ez elsőre nagyon fura, sőt akár „gusztustalan” is lehet, annyira le lettünk nevelve minden normalitástól, ami a ciklusunk része.

A használt betétet én hideg, nátrium-perkarbonátos vízben áztatom, legalább 12, de inkább 24 órát, majd simán mosógépben kimosom 30-40 fokon a többi ruhámmal. Ha nem mosok pár napig, naponta leöntöm róla a vizet és újba teszem vissza. Mosáshoz öblítő használata nem javasolt, én ecet-teafa kombót teszek hozzá. A szettem 6 éve: 4 éjszakai (ebben alszom az első kettő, erős napon), 6 sima (kehely alá/gyenge utolsó napra) ill. 5 tisztasági vastagságú (kehely alá) és ezzel simán elvagyok évek óta. Általában 2x kell mosnom ezzel az arzenállal egy ciklusban (+ van 3 menstruációs bugyim pluszba). Rendesen, alaposan mosva nem fokozza a fertőzéshajlamot (sőt), környezet- és pénztárcabarát és sokat segít ahhoz, hogy a menstruációdat normalizáld saját magad számára!

Olvass tovább...