Follikuláris szakasz

Ez a szakasza a ciklusnak a menses utáni megújulásról szól. Az ösztrogén miatt emelkedik az energiaszintünk, ilyenkor érdemes tervezni, új dolgokba belekezdeni, mert szellemileg és hormonálisan is megvan hozzá a „löket”. 

Nézzük meg, mi történik a testben.

A follikuláris szakasz a ciklus első napjától az ovulációig tart. Célja a méhnyálkahártya megvastagítása és a tüsző megérlelése, melyből az ovulációkor fog kiszabadulni a petesejt.

Az agyalapi mirigy FSH (folliculus stimuláló) hormont választ ki, melynek hatására a petefészekben lévő tüszők érésnek indulnak, melyek ösztrogént kezdenek el termelni. A termelődő ösztrogénnek az a feladata, hogy felkészítse a nemi szerveket az esetleges fogantatásra.

A növekvő ösztrogénszint hatására kezd el a menstruáció után levált méhnyálkahártya megvastagodni, növekedni.

A másik nagyon fontos feladata az ösztrogénnek, hogy a méhnyaknyákot megváltoztassa, megtermékenyítést segítő állagúra formálja. Ez a nyák fogja a hüvely savasságát csökkenteni, ezáltal növeli a spermiumok túlélését, tápanyagot biztosítva nekik. Csatornás szerkezete, mint az autópálya segíti a spermiumok megfelelő helyre jutását, tehát ha nincs nyák, nincs fogantatás.

Az ösztrogén továbbá  felelős:
– a libidó növekedéséért,
– a méhnyak állagának és pozíciójának változásáért.

Az ovuláció előtti szakasz hossza attól függ, hogy az FSH mikor küld jelet a petefészkeknek. Ha ez hamar történik, korai ovuláció – rövidebb ciklus következik be. Ha későbbi az ovuláció, mert az ösztrogénszint nem megfelelő, illetve emiatt az LH csúcs későbbi, akár többször is próbálkoznia kell a szervezetnek, hosszabb ciklushossz jelentkezhet.

TEHÁT NEM A MENSTRUÁCIÓD KÉSIK, HANEM VALAMELYIK CIKLUSSZAKASZ TOLÓDIK EL!

Az ösztrogéncsúcs fogja az agyban az LH (luteinizáló) hormon csúcsát kiváltani, mely az ovulációért, a megérett tüsző megrepedéséért és a petesejt kiszabadulásáért felelős. Tehát ha nem megfelelő az ösztrogénszint, nem fog az ovuláció megtörténni.

Olvass tovább...