Ovuláció

Haladjunk tovább a ciklusunk folyamán, jöjjön a ciklus csúcspontja, az ovuláció!

A follikuláris fázis ösztrogéncsúcsa fogja az agyban az LH hormon csúcsát kiváltani, mely az ovulációért, a megérett tüsző megrepedéséért és a petesejt kiszabadulásáért felelős. Az LH csúcs fogja a kiszabadult petesejt helyén a megrepedt tüszőből a sárgatestet létrehozni, ami a ciklusunk utolsó fázisában fogja a progeszteront termelni. Az LH csúcs az ovulációt 24-36 órával előzi meg, ezt a csúcsot lehet ovulációs tesztekkel követni.

Ovuláció után a kiszabadult petesejt 12-24 óráig életképes. A kilökődött petesejt a hasüregbe jut, a petevezető csillói fogják a petesejtet a petevezetőbe terelni. A petevezetőn át kerül be a méh felé, a fogantatások nagy része is itt, a petevezetőben történik meg. Ha nem történik fogantatás, a petesejt felszívódik.

Mivel az ovuláció időpontja függ az őt megelőző szakasz hosszától, ezért az egy rossz megközelítés, hogy az a ciklus közepére esik. A meghatározásának egy sokkal jobb megközelítési módja, hogy figyeljük a testünk jeleit, ami pontosan megmutatja nekünk, hogy az ovuláció merre esik az adott ciklusunkban. Természetesen a pontos napot nem fogjuk tudni így megmondani, de nagyon közel meg tudjuk azt az ablakot határozni, ahová az ovuláció esik.

AZ OVULÁCIÓ AZ EGÉSZSÉGÜNK SZEMPONTJÁBÓL NAGYON FONTOS!

Nagyon sokszor hallhatjuk, hogy „elég, ha csak akkor ovulál majd, ha teherbe akar esni”. Erre én annyit tudok mondani, hogy NEM! 😀

A rendszeres ovuláció és a belőle következő normális progeszteronszint az alábbi dolgok miatt fontos:

– segíti az alvásod minőségét

– fontos a szív- és érrendszer egészsége miatt (menopausában lesz kiemelten fontos!)

– segít a csontsűrűség megtartásában

– segít a normális pajzsmirigy-működésben

– segíthet a mellrák megelőzésében

– normalizálja a véralvadást (a progeszteron természetes „vérhigító”)

– csökkenti a szorongást

– csökkenti a PMS tüneteket

– segít a későbbi egészséges öregedésben

A reproduktív éveid egészsége a hátralévő életedre is hatással van, érdemes elgondolkodni rajta, hogy tényleg csak akkor kell-e az ovuláció, ha gyereket akarsz. Az 50-60 éves éned meg fogja köszönni… 

Olvass tovább...