A menstruáció alatti teherbeesés mítosza – vagy mégsem?

Szerintem mindenki hallotta már az „egy Nő bármikor teherbe eshet…” kezdetű mesét, aminek van egy „menstruáció alatt/után estem teherbe” verziója, ami természetesen hülyeség… vagy mégsem?!?

Nézzük meg, hogy miért lehet a fenti történet igaz és hamis is egyszerre.

Hogy lehet az, hogy valakinek igaza van, még akkor is, ha ez biológiailag lehetetlen?

A megoldás kulcsa a termékeny méhnyaknyákban és a korai ovulációban keresendő.

A nők többségénél a menstruációt követően vannak „száraz”, nyák nélküli napok – mert a ciklus hormonaktivitása még nagyon alacsony – ami után az ösztrogénszint emelkedése miatt a méhnyaknyákunk nedvesebbé, majd termékennyé válik (ez egy nagyonnagyonnagyon leegyszerűsített verziója a dolgoknak). Ez a termékeny nyák ELENGEDHETETLEN ahhoz, hogy terhesség létrejöjjön (follikuláris fázisnál beszéltük: a spermák autópályája lesz).

VISZONT! 

Ha az agyad sokkal hamarabb küld jelet a petefészkednek, hogy kezdjen el tüszőt növelni, hamarabb kezdődik meg az ösztrogén emelkedése, hamarabb kezdődik a nyák termelése, kimaradhatnak ezek a nyák nélküli napok. 

Sőt! Ha 6-7 napos vérzésed van és rövidebb a ciklusod, simán lehet, hogy az utolsó napok váladékával már keveredik a termékeny nyák, ami fel sem tűnik. A termékeny nyák segít a spermának, hogy akár 5 napig is életben maradjanak.

Tehát: ha van egy 7 napos menstruációd, melynek utolsó napjaiban már van termékeny nyákod (korai ösztrogénemelkedés miatt), ami 5 nappal meghosszabbítja a sperma élettartamát (amit nem veszel észre, MERT SOHA SENKI NE MAGYARÁZTA EL NEKED, HOGY MÁSHOGY IS  MŰKÖDHET A TESTED, MINT AZ ÁTLAG, TEHÁT NEM A TE HIBÁD!!), védekezés nélkül van együttlét, a sperma túlél a 10-11. napig, ahol történik egy korai ovuláció a korai ösztrogén- és LH-csúcs miatt és bummmm, fogantatás!

Ha esetleg rövidebb ciklusod van, ami pl. 25-26 napos és azt hiszed, hogy nem ovulálsz, mert sosem látsz termékeny nyákot vagy csak 1-2 napig tudsz ilyen nyákot észlelni és azt hiszed, hogy baj van veled, kérlek gondolj erre a lehetőségre, akár a terhesség elkerülése, akár a teherbeesés a célod!

Olvass tovább...