Menstruáció

Nagyon sok nő utálja a ciklusát, kényelmetlenségnek, átoknak éli meg a havi vérzését. Pedig a menstruációnk állapota rengeteg információt árul el a testünk általános állapotáról, a szokásos életjelek (vérnyomás és társai) mellett legalább annyit árul el, hogy valójában hogy is vagyunk. Ha rendszeresen, nagyobb fájdalmak nélkül menstruálsz, az azt jelenti, hogy a tested jól van, jól működik. 

Holisztikusan nézve a menstruáció a megújulás képességnek, önátadásnak, nőiesség megélésnek szimbóluma. Ha esetleg bármilyen problémád van ezen a téren, gondold végig, hogy életed melyik területén utasítod el a nőiességedet, hol nem állsz bele a női szerepedbe, illetve hol utasítod el a változás, megújulás lehetőségét. Ha tehetitek, legyetek ilyenkor lágyabbak, megengedőbbek magatokkal, nem ilyenkor kell a maraton szintidőtöket megdönteni, mert ez az időszak a befelé figyelésről, magaddal törődésről kéne, hogy szóljon. Kényeztessétek, ünnepeljétek a testetek, mert jól szolgálnak titeket.

Élettanilag menstruációnak nevezzük a méhnyálkahártyánk ciklikus, hormonok hatására történő változását. Amennyiben az ovulációt követően nem történik megtermékenyítés, a csökkenő progeszteronszint miatt a felépült méhnyálkahártya lelökődik. A nyálkahártya alatt lévő erek összehúzódnak, elzárva a vér útját a nyálkahártyába, aminek a funkcionális, felszíni rétege elhal. Az erek újra kitágulnak és a kiáramló vér lelöki a nyálkahártyát, mely a vérrel együtt távozik, menses formájában.

Ha valaki fogamzásgátlót szed, nem menstruációról, hanem megvonásos vérzésről beszélünk, mert a ciklikus hormonális változások nem mennek végbe. A menstruáció 2-7 napig tart és nem kell, hogy fájdalommal járjon. Normálisan 24-34 naponta jelentkezik, tehát nem baj, ha nem 28 napos ciklusaid vannak! A menstruációs vér 2/3-a vér, ami a benne lévő enzimek miatt nem alvad meg, ezen kívül szövettörmeléket, nyálkahártyadarabokat tartalmaz. A normális menstruáció színe piros-vörös színű, illetve a menses eleje-vége felé lehet sötétebb, barnás színű.

Ha színe ettől eltér, az különböző egészségügyi dolgokra utalhat:

– rózsaszínes: alacsony ösztrogénszintre, tápanyaghiányra, vérszegénységre, túlzásba vitt diétára utalhat
– sötét, lilás színű: magas ösztrogén szint, de akár endometriosis is lehet a háttérben
– narancsos színű: a vér hüvelyváladékkal keveredik, de fertőzésre is utalhat
– szürkés színű: bakteriális vaginózis jele lehet

Az átlagos mennyiség, amit ilyenkor elvesztünk átlagosan 50-100 ml. Tehát az sem jó, ha egy tisztasági betétet használsz el naponta, de az sem egészséges, ha egy tampon 1 órát sem bír ki. Ha bármiben eltérést tapasztaltok, túl erős vagy darabos a vérzésetek, túlzott fájdalommal jár, konzultájatok nőgyógyásszal!

Olvass tovább...