Luteális fázis

Ez a része a ciklusodnak az ovulációtól a következő menstruációdig tart. 
A luteális fázisnak legalább 10 napnak kell lennie. Ha ennél rövidebb, az esetleges terhesség nem tud megtapadni. Ez a szakasz mindenkinél egyénileg egyforma hosszúságú, átlagosan 12-16 nap. Ha ezt tudod és azt is, hogy nagyjából mikor ovuláltál, könnyebben ki tudod számolni, mikor lesz a következő vérzésed (mennyivel könnyebb nyaralást, programokat tervezni, nem?).

Ovuláció után a kiszabadult petesejt helyén lévő tüsző sárgatestté fog alakulni, aminek a feladata a progeszteron termelése lesz. Ez a progeszteron fogja a felépült nyálkahártyát fenntartani és állagát mirigyessé, terhesség befogadására alkalmassá tenni. Progeszteron hatására a méhnyakunk nyákja megváltozik, a termékeny, vizes típusú nyákból sűrű állagú lesz, ami ismételten megakadályozza a spermiumok feljutását a méhüregbe. A progeszteron csúcsát ovuláció utáni 6-8. napon éri el. Ha progeszteronos vérvételre van szükséged, ekkor menj (és nem a ciklus 21-21.napján, mert ha nem 28 napos a ciklusod, nem fogsz pontos eredményt kapni!)!!

Ha nem történik megtermékenyítés, a sárgatest sorvadni kezd, a progeszterontermelés fokozatosan csökken és ha szintje leesik, a nyálkahártya leválását okozza, megkezdődik a következő ciklus, megjön a menstruáció. Ha történik fogantatás, a sárgatest nem sorvad el, a terhesség 10-11. hetéig termeli tovább a progeszteront, amit majd utána a méhlepény vesz át.

Ha ez a progeszteronesés hamarabb kezdődik, vagy nem volt ovuláció, vagy nincs megfelelő mennyiségű progeszteron, nem lesz az ösztrogénnek ellenpólusa és jelentkeznek kellemetlen tünetek.
Helllóóó:
– PMS tünetek
– pecsételés
– leszakadó mellek
– álmatlanság
– migrén
– „idegállapot” és hiszti
– fájdalmas menses

Ha ezeket nem szeretnéd hónapról hónapra végigszenvedni, ismételten érdemes az ovulációddal foglalkozni, mert az egészséges ciklus tényleg létezik!

Olvass tovább...