Mikor nem hat a tabletta?

Nagyon fontos, hogy beszéljünk arról, hogy mikor NEM lesz tökéletes a védelem, ha tablettát szedsz.
Sajnos nem mindig van ez kihangsúlyozva, pedig fontos tudni!

Mikor nem hat/nem tökéletes a védelem:

– ha elfelejted bevenni – 12 órán belül még pótolhatod, utána folytasd a szedést a szokásos időben. Ha több szem marad ki, kérj orvosi segítségét és használj kiegészítő védekezést!!

– ha nem megfelelően szeded – nem szeded végig a 21/24+4/28 napot, kombinált készítménynél rossz feléről kezded el szedni, stb.

– nem a menses első napján kezded el szedni, amikor először kezded el szedni a gyógyszert – a ciklus 5. napja után már ne kezd el, várd meg a következő vérzést. Ha 2-5. nap kezded el, abban a hónapban még védekezni kell!

– 3 szemet szedtél be eddig belőle összesen, a készítmény elkezdésekor első alkalommal – a védettség kialakulásához a betegtájékoztatók szerint minimum 7-10 nap kell, addig mindenképp kiegészítő védekezés szükséges!

– hányás, hasmenés – nem lesz megfelelő a felszívódás, így nem lesz tökéletes a hatékonyság.

– antibiotikumok és más gyógyszerek pl. epilepszia gyógyszerek, orbáncfű, kortikoszteroidok, nyugtatók szedése – csökken a tabletta hatékonysága. Ha bármilyen egyéb vényköteles készítményt szedsz, jelezd az orvosnak, hogy fogamzásgátlót is szedsz!

– ha más hatásmechaizmusú készítményre váltasz (pl. Nuvaringről Slindára) – mindig kérdezd meg a kezelőorvosodat, meddig kell kiegészítő védekezés!

Ilyen esetekben mindenképpen ki kell egészíteni a védekezést valami mechanikai eszközzel (óvszer, méhszájsapka), legalább 1-2 hétig, készítménytől függően!

Ez a spirálra és a hüvelygyűrűre nem vonatkozik, mert ezek az eszközök nem a gyomor-bélrendszerből szívódnak fel.

Ezek tájékoztató jellegű adatok, az orvosi konzultációt nem helyettesíti!

Olvass tovább...