Méh

A méh női teremtésünk, termékenységünk szerve, az élet bölcsője, a női erő, női megújulás (menstruáció) forrása. Nem csoda, hogy ennyi vérzészavar, erős vérzés és egyéb problémák lépnek fel, hiszen íííírtó sok minden nehezedik ránk, rengeteg feldolgoznivalónk van ezen a területen.

Méhünk egy körte alakú, tömött szerv, melyet a széles méhszalag és más felfüggesztések rögzítenek a medencéhez. Méhed lehet előre vagy hátrahajló (ante- vagy retroflexio) attól függően, hogy a szalagok mennyire feszesek. A méh testét 3 réteg alkotja: a perimetrium, a hashártya, a myometrium, az izomréteg – mely 3 rétegű, ezek az izmok fognak szüléskor aktívan összehúzódni – és az endometrium, a nyálkahártyaréteg.

Az endometrium felső, funkcionális része vesz részt a menstruációs és terhességi nyálkahártya-változásokban. A méh ürege igazából csak virtuális, mert az elülső és hátsó méhfal összefekszik, kivéve természetesen ha éppen terhes vagy.

A méhnyak 3 részből: a belső méhszájból, a nyakcsatornából és a belső méhszájból áll, mely a hüvelybe lóg bele felülről. Kb 20%-a izomszövet, a többi részét főleg kollagénrostok alkotják. A méhnyak sejtjei termelik azt a nyákot, ami elengedhetetlen a termékenységhez. Különböző sejtek itt a hormonhatásra különféle nyáktípust termelnek.

A külső méhszáj tinédzser- és fiatal felnőtt korban csak egy szövetréteggel van borítva, ami nagyon fogékony a különböző fertőzésekre. A felnőtt méhszájon már több réteg van, ezért ellenállóbb. A méhszáj nyílása alapból pontszerű, hüvelyi szülést követően harántrés alakú lesz.

Terhesség során a méh tömege 60-80 grammról kb. 1 kiló lesz, a méh ürege pedig 5000 ml-re növekszik. Menő, mi? 

Olvass tovább...