Petefészek, petevezető

A petevezeték szimbolizálja az élet továbbítását (a petesejtet a méhbe), az élet továbbadását.

Ha a petefészekben van eltérés (pl. cysta) gondold végig, hogy hol sérülhetett az örökséged, életed ritmusa, női egyensúlyod és szereped (ezért van ennyi petefészek cysta és társai mostanában !!! + életmód és egyéb tényezők természetesen!), milyen félelmek vannak benned a termékenységeddel kapcsolatban (akár tudat alattiak is lehetnek!). +1 érdekesség: amikor a nagymamád terhes volt anyukáddal, te már anyukád petefészkeiben ott voltál mint kis petesejt, ezért nem mindegy, hogy őt milyen fizikai és pszichés hatások érték ezidőtájt, illetve hogy te hogy éled meg a terhességedet. Mit eszel, mennyire figyelsz magadra és sorolhatnám. Az övén már nem tudsz változtatni, a tiéden bármikor (azok a jóóó kis transzgenerációs hatások ugyebár…).

A petefészek a méh két oldalán található páros szerv, ami a széles méhszalaghoz rögzítve helyezkedik el. Kívülről tokszerű lemez borítja, alatta található a kéregréteg. Itt vannak a tüszők, alatta van a velőállomány. Itt futnak az erek, idegek és nyirokerek.

Petesejtjeink teljes készletével születünk meg, nincs újratermelődés, az összes petesejtünk egyszerre található meg a kéregállományban. Minden ciklusban több tüsző kezd el érni, de csak egy lesz domináns. Ovulációkor ez az egy petesejt fog megérni.

A petefészek másik legfontosabb feladata a hormonok termelése, itt képződik az agy hormonjainak hatására az ösztrogén, progeszteron és a tesztoszteron, ami az alapkövei az egészséges ciklusnak.

A petevezető a méh felső 2 pólusából indul ki és tölcsérszerűen borul rá a petefészkekre, de nem ér hozzá! Ovulációkor a kilökődő petesejtet a petevezető rojtjai, a fimbriák terelik be a petevezetőbe. A megtermékenyítés is általában itt történik meg, majd a petevezető perisztaltikája fogja a megtermékenyített petesejtet a méhbe továbbítani. Ha ez nem történik meg, és a megtermékenyített sejt nem jut be a méhbe, méhen kívüli terhességről beszélünk, ami életveszélyes állapot. Az itt található csillók irányítják a spermiumok és petesejt mozgását. A méh a petevezetőn keresztül kapcsolatban van a hasüreggel, tehát nem zárt a rendszer, így kerülhet ki a menstruációs vér vagy a petesejt a hasüregbe.

Olvass tovább...