Hormonális fogamzásgátlók I. – Tabletták

Hormonális fogamzásgátló tabletták működésének alapja az, hogy az agyalapi mirigy és a petefészek közötti kommunikációt kapcsolja ki, így nem érik meg tüsző, nem következik be az ovuláció.
A nyálkahártya nem épül fel, vékony marad, így ha esetleg mégis lenne peteérés, a beágyazódás nem történik meg. A méhnyaknyák állaga is megváltozik, a spermiumok számára átjárhatatlanná válik. Mivel nincs ovuláció, nincs valódi menstruáció sem, a ciklusban megjelenő vérzést megvonásos vérzésnek hívják.

Többféle tabi van forgalomban:

– Kombinált tabletták: ezek a tabletták szintetikus ösztrogén mellett szintetikus progeszteront – gesztagént/drospirenont tartalmaznak. 21 napig szeded a tablettát, a 7 nap szünetben fog jelentkezni a megvonásos vérzés. Rengeteg márka van forgalomban, egyes márkáknak változó „ösztrogén” tartalmú tablettája van (pl. Lindynette 20/30, Missee 0.02/0.03), van olyan is, aminek csak egy összetételű készítménye van (pl. Yadine, TriRegol).

– Csak „progeszteron” tartalmúak: drospirenont tartalmaznak, 24 tabletta és 4 placebo van a csomagban. Nem tartalmaz ösztrogén hormont, így elméletileg olyanok is szedhetik, akik nem használhatják a kombinált készítményeket (pl. Slinda).

– Szoptatás alatti tabletták: itt egy levél 28 egyforma tablettát tartalmaz, melyeket folyamatosan, szünet nélkül kell szedni. A tablettában csak progeszteronhoz hasonló hormon van (dezogesztrel), így a tejtermelést nem befolyásolja (pl. Azalia, Cerazette).

– Esemény utáni tabletta: védekezés nélküli nemi aktus, elszakadt óvszer, stb. után lehet bevenni, 3 illetve 5 napon belül (fajtájától függően). A bevétel minél hamarabb történik az aktushoz képest, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hatásos lesz a készítmény. Levonorgesztrelt tartalmaz, meggátolja a petesejt kiszabadulását a petefészekből, illetve a megtermékenyülést (pl. Escapelle, EllaOne). NEM HASZNÁLHATÓ RENDSZERESEN!

Mindegyik tabletta vényköteles!

FONTOS! A tabletták semelyik formája NEM VÉD a nemi úton terjedő fertőzésektől!! Új partner, egyéjszakás kaland esetén MINDIG HASZNÁLJ ÓVSZERT!

Olvass tovább...