Nőgyógyászati vizsgálat

Szeretnék adni néhány tanácsot, hogy hogyan érdemes éves vizsgálatra menni, mert hiába járunk évente (remélem) szűrővizsgálatra, néhány dolog valahogy mégis elfelejtődik.

– Vizsgálat előtt menj el pisilni. Kellemesebb lesz a vizsgálat, illetve a hüvelyi ultrahang vizsgálathoz üres hólyag kell (ha szűz vagy és ultrahangra lenne szükséged, akkor pont az ellenkezője, teli hólyag kell a hasi ultrahanghoz).

– Keresd ki az utolsó menstruációd ELSŐ napjának a dátumát (az a nap, amikor rendes piros vér távozik, nem a kezdeti pecsételés, bár ha az 1-2 napnál több, mindenképpen jelezd az orvosodnak!).

– Ha a ciklusod hosszát kérdezik, az a két menstruációd első napjai közötti időt jelenti, nem az utolsó naptól számolandó.

– Ha fogamzásgátlót szedsz és szeretnél íratni, kérlek nézd meg, hogy melyik hatóanyag mennyiséget szeded pontosan. A fogamzásgátlók egy részénél csak egy hatóanyag mennyiség van (pl. Yasminelle), de többnél van többféle hatóanyag tartalmú tabletta (pl. Lindynette 20 vagy 30).

– Ha fertőzés vagy hüvelyi panasz miatt fordulsz orvoshoz, NE VÉGEZZ hüvelyi öblítést! Látnunk kell a fertőzés színét, állagát és mennyiségét (hüvelyi öblítést amúgy is inkább soha…).

– Rákszűrést célszerű a ciklus 10-22. napja környékére időzíteni. A mintát is jobb ilyenkor levenni, értékelhetőség szempontjából. Ha ultrahangot is szeretnél, ilyenkor látjuk legjobban, hogy hogyan áll a nyálkahártyád/tüszőérésed (természetesen ha hosszabb ciklusod van, igazítsd ahhoz).

– SOHA ne kérj bocsánatot azért, hogy nem szőrtelenítettél. Mi évi 10-15 percet töltünk veled és pont nem érdekel minket, hogy milyen a szeméremszőrzeted. Ha teljesen legyantáztatod, mert neked úgy jó, tök jó, ha nem, az is teljesen jó. TE tested, te döntésed (bocsi, ez nekem nagy vesszőparipám).

– Ha van laborleleted vagy más orvosi leleted, amiről konzultálnál, akkor azt hozd magaddal vagy legalább elektronikusan legyen nálad (mert van, hogy nem működik az EESZT és akkor nem látjuk a többi leletedet).

– Bármilyen kérdésed van, ne félj feltenni azokat, nincs ciki kérdés, hidd el, nem tudsz olyat kérdezni, amit nem hallottunk már 10 féle verzióban. Ha valamit nem értesz, kérdezz vissza, ne vizit után konzultálj Dr. Google-lel.

Olvass tovább...